Despre ansamblu

vioara lui stefan lautaruAnsamblul Folcloric “Stefan Lautarul” a fost infiintat pe 25 martie 2014 la initiativa d-nei Darjan Sica , care a reusit sa strânga în jurul ei câţiva localnici, punând bazele unui ansamblu de dansuri populare de amatori cu intentia de a valorifica si duce mai departe obiceiurile si traditiile folclorice specifice zonei care au fost pastrate de bunici dar uitate de tineri .

De ce a ales numele de Stefan Lautarul? Pentru ca a fost omul de legenda al satului care a incantat generatii intregi cu melodiile sale iar atunci cand rasuna vioara sa se facea auzita in toata zona. Atunci lumea imbraca strae de sarbatoare si mergea la hora fara prea multe temeri. Nascut in 1896, traind 71 de ani Stefan Lautarul, pe numele sau real -Stefan Tatu- a lasat in urma o istorie si un instrument muzical , vioara sa, care prin grija familiei a ajuns la primarie fiind expusa la loc de cinste.

In perioada 15.02-13.04.2014 , dl Puia Mihai Jenica , ca si reprezentant din partea primariei, a participat la cursuri de instruire/perfectionare a instructorilor de dans popular organizat de Centrul de Creatie Braila.

In urma acestui curs , dl. Puia Jenica impreuna cu sotia lui Puia Lenuta au inceput , voluntar ,instruirea membrilor ansamblului , lucrand intens, astfel ca, in mai putin de 4 luni a avut loc prima reprezentatie pe scena Caminului Cultural din Localitatea Valea Canepii si scena din aer liber din localitatea Unirea .

stefan lautaruTalentul instructorilor şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în alte reprezentaţii la nivel local si judeţean .
Odata cu aparitia pe scena la nivel Judetean acest grup a fost remarcat de maestru coregraf profesionist dl. Gheorghe Mihalache, care a ales neconditionat sa scoata la lumina acest ansamblu, imprimand totodata colectivului multa ambitie si profesionalism.
La momentul actual coregrafia ansamblului este coordonata de dl coregraf Mihalache Gheorghe.

Membrii ansamblului Stefan Lautarul, uniti printr-un scop comun si anume pasiunea pentru folclor, sunt localnici cu varste cuprinse intre 18 si 45 ani si cu diferite activitati .In colectivul ansamblului activeaza aproximativ 18 dansatori . O nota aparte o reprezinta costumele populare autentice, acestea reprezentand specificul zonei.

In primavara anului 2015, dl. coregraf Mihalache Gheorghe a reusit sa-i initieze si pe cei mici in tainele dansului popular , formand astfel un grup de aproximativ 30 copii de la Scoala Gimnaziala Unirea –Structura Valea Canepii, care, alaturi de adultii deja formati, au umplut deseori scena Caminului Cultural din Localitate.

 

Motto-ul nostru:

„Dansul este puțină nebunie care ne face tuturor mult bine.”
Edward Demby